De Eerste Oogst laat bezoekers kennismaken met Stadsboerderij: “Nu zien we alle ondernemers in actie”

Een collectief van acht ondernemers en drie verenigingen (waaronder De Sprong) staat in voor het runnen van de Stadsboerderij in de Veldekensweg in Turnhout. Zij stelden zichzelf en hun producten zondagmiddag voor aan het grote publiek tijdens De Eerste Oogst. “Dit is het eerste grote gemeenschappelijke evenement dat we organiseren met de nieuwe bezetting”, zeggen Bram Goetschalckx en Kurt Eykens van zorgbakkerij Hartenbakker vzw.

“Wij zijn hier nu alleen op maandag, dinsdag en woensdag geopend, maar op termijn is het de bedoeling om de bakkerij elke weekdag te openen. We hebben al gemerkt dat er veel interesse bestaat voor onze speciale broden en ons sociaal project. Dat maakt dat mensen de moeite doen om naar hier te komen voor een brood.”

Verspreid over het terrein van de Stadsboerderij stelden de verschillende ondernemers en verenigingen zich voor, net als hun producten en hun werking. Naast Hartenbakker vzw hadden ook Lori Oost, Proeflokaal Woeste Goesting, Arthur Artisan, vzw De Sprong, Bellefleur, De Rossie Bie en Het Kruidig Volk een standje. Ook de Compostmeesters, de Tuinrangers en VELT regio Turnhout waren beschikbaar voor uitleg en boer Jeroen leidde geïnteresseerden rond in de zelfoogsttuin.

“Wij wonen hier in de buurt en wandelen hier vaak voorbij. Daarom wilden we dit openingsfeest zeker niet missen”, verklappen Valerie Eskens en Toon Van Eyck. “We hebben de zelfoogsttuin al eens uitgeprobeerd. Het is een leuk concept, maar best veel werk, zeker met een kleine baby. Ook in de bloemenplukweide zijn we al geweest, maar nu zien we alle andere ondernemers eens in actie. Wij zijn alvast fan van de Stadsboerderij. Er is hier veel plaats en er hangt een rustige sfeer. Dat is toch wel belangrijk wanneer je met kinderen wil langskomen.”

De Eerste Oogst werd aangekondigd als een picknick op de Stadsboerderij en die wilden Stijn De Man uit Mol en zijn gevolg niet missen. “Het eten hebben we van thuis meegebracht, maar de drank kopen we wel hier”, zegt hij. “Ik werk voor vzw De Sprong en heb vrienden uitgenodigd voor dit evenement. De Stadsboerderij richt zich op duurzaamheid, maar het project is nog maar weinig bekend. Door De Eerste Oogst hopen alle partners dichter bij de mensen te komen en als ik de volle tuin hier zo zie, lijkt dat aardig te lukken. Mijn oproep is ook niet onbeantwoord gebleven, want wij schoven met elf aan voor de picknick.”

De bezoekers en deelnemers aan de picknick werden in de namiddag getrakteerd op een speciaal toetje. Wouter ‘Waterman’ Vanreusel bracht in primeur het officiële Stadsboerderijlied. “Ik ben zelf al enkele jaren lid van de zelfoogsttuin en steun uiteraard het initiatief. Het Stadsboerderijlied is mijn geschenk aan de ondernemers. Het maken van de songtekst was wel een lastige opdracht. Ik wilde absoluut alle betrokken projecten in het lied krijgen en het moest liefst ook nog poëtisch zijn. Daarom heb ik uiteindelijk bijna de hele zomer aan het lied gewerkt.”

Auteur: Annelies Frederickx

De Sprong - de Groenmakers
de Groenmakers
is onderdeel van
Bezoek ons

We gebruiken alleen functionele en analytische cookies om je bezoeken te onthouden.